Spiga

Багатоканальний маркетинг – як сфера впливу

Багатоканальний маркетинг

Згідно з визначенням, багатоканальний маркетинг – це маркетинг, при якому організація застосовує два й більше маркетингових канали для впливу на клієнтів.

 

Його поява спричинена зростанням асортименту товарів та послуг і шаленою конкуренцією між підприємцями. При дефіциті товарів та послуг споживач готовий активно шукати магазин, стояти у черзі і доплачувати за товар. Проте коли є вибір, споживач вимагає більш уважнішого відношення до себе. Скажемо, кожен із нас бажає отримати те чого хоче, не виходячи зі своєї зони комфорту.

 

Отже як донести інформацію споживачу із певним набором звичок.

 

Є кілька поширених каналів інформації які не варто забувати при розробці рекламної кампанії в Інтернеті

1. Телебачення – що б не казали про сучасне телебачення, воно таки має вплив на людей. Особливо, якщо правильно вибрати площадку/канал і час. Наприклад, регіональне телебачення чи суто інформаційний канал/ділові новини, постійно перебуває в зоні уваги певного кола людей.

2. Радіо – якщо взяти до уваги районні центри, містечка, села України то саме регіональне радіо має тут найбільше покриття. Воно практично не вимикається в дворах, магазинах, сільрадах. А це потужна сфера впливу, яка рідко застосовується при просуванні.

3. Преса – кожен журнал чи газета має свою цільову аудиторію і регіональна преса на рівні із радіо теж має свого постійного читача. Для визначення цільової аудиторії варто проконсультуватись з місцевими піар-менеджерами та журналістами, щодо рейтингу певних видань і цільової аудиторії.

4. Оголошення та листівки – один із найдешевших і найдавніших методів маркетингу. Проте роздача листівок потребує масовості, контролю і правильного вибору місць роздачі.

5. Телемаркетинг – передбачає комунікацію з аудиторією, а відповідно певних умінь спілкування.

6. Смс-розсилка – найшвидший метод цільового маркетингу з миттєвою віддачею. Відсутність фільтрації спаму дозволяє практично миттєво достукатись до кожного абонента, проте це потребує певних умінь, при складанні тексту оголошень.

7. Дірект –маркетинг – дотепер вважається одним із найефективніших методів онлайн-маркетингу.

8. Опитування – первинне та після продажне опитування на сайті може дати загальну картину проведення кампанії

9. Купони та картки лояльності – при видачі карток постійним клієнтам, можна створити певну базу даних на сайті з додатковими можливостями. Прикладом, може стати інформування кожного віп-клієнта про акції не тільки на емейл, але й смс-розсилкою.

10. Прямі продажі – тобто збут товару у конкретному магазині, відділенні чи філії тим чи іншим продавцем або менеджером.

 

Як відслідковувати ефективність багатоканального маркетингу

 

При просуванні товарі та послуг через різні канали важко визначити, який із них спрацював і які заходи, у результаті, збільшили обсяги продаж.

Згідно із дослідженнями Девід Х’юджа існує, так званий "феномен неканального світу", коли кожен споживач при здійсненні свого вибору та покупки може діяти абсолютно непередбачувано.

Багатоканальний маркетинг - феномен неканального світу

Проте деяку інформацію все ж отримати можна. Почнемо з простого.

До мене звернувся один клієнт із питанням: «На мій сайт в місяць заходить 450 чол., але я не знаю скільки із них купили у мене двері. Якщо я відкрию інтернет-магазин, чи вирішить це мою проблему?»

Звичайно інтернет-магазин, дасть більше інформації ніж сайт візитка. Проте двері - товар нестандартний. І споживач повинен зайти в магазин, вибрати і оплатити, а перед тим подзвонити.

Відповідно можна завести окремий телефон і фіксувати усі дзвінки, а потім і продажі у окремому журналі, а це вже робота відповідального менеджера зі збуту.

Для відслідковування реклами по телебаченню варто завести окремий під домен, або підкаталог типу http://site.com.ua/tv чи http://tv.site.com.ua/

Якщо придбати окремий домен і організувати пере адресацією, це дасть змогу відслідковувати рекламу з таких джерел як радіо, преса, телебачення.

Для кожної кампанії чи групи можна призначати певний номер http://site.com.ua/31 Для того, щоб споживач не забув точну адресу, потрібно заохотити його певною скидкою.

Після здійснення клієнтом певної дії на сайті, можна запропонувати йому заповнити анкету з опитуванням, де він дізнався інформацію. Заповнення анкети теж можна змотивувати грошовим розіграшем.

0 коммент.:

Дописати коментар