Spiga

Веб-аналітика: безкоштовні сервіси для сайтів

Веб-аналітика

Використання різних засобів аналізу трафіку на сайті сьогодні здобуває все більше значення. Оскільки, не проводячи хоча б найпростішого аналізу того, наскільки ефективно використовується трафік, і що взагалі робить на нього вплив, веб-майстер втрачає орієнтири. Він просто не знає, куди йому рухатися далі. Які заходи йому приносять трафік, а які, навпаки, не роблять на нього ніякого впливу.

У результаті можна витратити масу сил і часу тільки для того, щоб переконатися, нарешті, що вони витрачені впусту. Природно, така ситуація не є бажаною.

В Інтернеті є безліч сервісов для аналізу трафіку на сайті, як платних, так і безкоштовних. У багатьох випадках безкоштовні сервіси видають цілком пристойну інформацію, що може бути досить корисна для власників сайтів.

Розглянемо деякі з них більш докладно.

Google Analytіcs. Мабуть, найбільш відомий і використовуваний сервіс. Він не тільки видає базові метрики начебто кількості переглянутих сторінок й унікальних відвідувачів. У ньому можна задавати так називані цілі, що дозволяє оцінювати конверсію трафіка на сайті, наприклад, для передплатних форм або продаваних продуктів.
Google Analitics

Ви можете довідатися, звідки приходять відвідувачі на сайт, по яких посиланнях вони клікают.

Установка даного сервісу дуже проста, досить усього лише додати наприкінці HTML коду сторінки невеликий блок коду.

Яндекс.Метрика. Для збору статистики на сайт установлюється невеликий код лічильника у вигляді картинки розміром 1х1 піксель. Для оцінки ефективності рекламних кампаній необхідно задати цільові сторінки або число переглянутих сторінок. На основі цих умов і зібраної статистики відвідувань розраховується конверсія й вартість кожного цільового відвідувача. Безсумнівно, подібний інструмент аналізу трафіку й результатів контекстної реклами в Яндекс.Директі виявиться корисним для фахівців.

Sіte-Audіtor. За допомогою утиліти Sіte-Audіtor ви зможете швидко зібрати дані, необхідні для оцінки видимості сайту в пошукових системах Інтернету.
Sіte-Audіtor

Одним кліком ви одержите всі необхідні дані з основних пошукових сервисів, використовуваних у російськомовному сегменті Інтернету, а саме: Яндекс, Google, Рамблер, Yahoo, Апорт.

Крім того, у випадку, якщо на аналізованому сайті буде виявлений лічильник Рамблер ТОП100, утиліта збере дані про кількість відвідувачів і переглянутих сторінок за останні 7 днів. Якщо будуть виявлені лічильники інших статистичних систем, то на них будуть дані посилання.

У цей момент система визначає наявність наступних, найбільш популярних лічильників статистики:

Рамблер Top100, Maіl.ru, Lіveіnternet (RAX), SpyLog, HotLog.

Утиліта дозволяє одержати позиції сайту у видачі Яндекс, Рамблер й Google по обраному списку запитів (семантичному ядру).

Всі зібрані дані, що, зберігаються на вашому комп'ютері й дозволяють вам відслідковувати історію змін.
Сеумка

Сеумка. Сервіс перевірки позицій призначений для моніторингу положення сайту в пошукових системах. Сеумка перевіряє на якій позиції перебуває Ваш сайт по заданій пошуковій фразі. Для наочності Сеумка будує звіти у вигляді таблиці або графіка, підтримується експорт в Excel. Сеумка може визначити позиції сайту в пошукових Яндекс, Google, Rambler, а також Яндекс UA й Google UA. Перевірка позицій сайту відбувається щодня. Визначення позицій сайту відбувається до глибини 350 позицій.

Перевірка регіональної видачі

Woopra. Це досить новий сервіс, він поки навіть перебуває в стадії бета версії. Трэкер ідеальний для малих веб сайтів, особливо для блогов. І він дозволяє одержати інформацію, що не дає Google Analytіcs. А саме, дані в реальному часі - звідки прийшов відвідувач, на якій сторінці він перебуває, що вони роблять на сайті, і т.п.

Сервіс пропонує убудований чат, за допомогою якого Ви можете виводити повідомлення для відвідувачів у попапах, і фактично розмовляти з ними - пропонувати допомогу, одержувати відгуки.

Якщо Ви не бажаєте надавати свою статистичну інформацію Гуглу, можливо, варто спробувати цей сервіс.

Feedburner. Ще один сервіс від Google. Якщо GA дозволяє аналізувати базовий трафік на сайті, то Feedburner дає можливість аналізувати RSS трафик на блогах. А саме, як багато користувачів підписано на Ваші RSS фіди, які пости найбільш популярні.

Зі своєї практики можу сказати, що інформація Feedburner'а добре доповнює інформацію, отриману від інших засобів аналізу трафіку. Часто виявляється, що популярність постів в RSS істотно відрізняється від популярності постів, отриманої з використанням традиційних способів доступу до веб сторінок сайту. Що завжди є гарною інформацією для роздумів.

Crazy Egg. Це, скоріше, візуальний засіб, так звана карта кліків (ClickMap). З його допомогою можна одержати картинку того, де саме відвідувачі кликают на веб сторінці. Сервіс може бути досить корисний для тестування ідей про дизайн сторінок сайту.

Сервіс має два рівні: платний і безкоштовний.

Enquіsіte. Непоганий засіб для аналізу трафіку з пошукових машин. Містить масу детальних звітів, корисних не тільки для аналізу безкоштовного пошукового трафіку, але й трафіку з PPC (пошукових машин з оплатою за клік), таких як Google Adwords й Яндекс Директ.

4Q. Один із кращих способів довідатися, що потрібно Вашим відвідувачам на сайті, це задавати їм питання у вигляді опитувань - анкет. Ніколи не слід покладатися лише на статистику відвідувань. Ці відповіді на питання дозволяють зрозуміти, чому відвідувачі поводяться на сайті так, як Ви це бачите зі статистичних даних аналізу трафіку.

В остаточному підсумку, це дає Вам можливість поліпшити функціонування сайту й надати відвідувачам більше зручності й необхідної для них інформації. А це виливається в збільшення повторних відвідувань.

Інструмент легко настроюється й дозволяє швидко почати одержувати зворотний зв'язок від відвідувачів сайту.

ClіckTale. Цей сервіс виводить одержання візуальної статистики на новий рівень, і дозволяє записувати й спостерігати те, що роблять відвідувачі Вашого сайту. Як все це працює, Ви можете побачити в невеликому відеоролику:

Безкоштовний сервіс дозволяє робити 100 записів у тиждень.

Таким чином, навіть безкоштовні сервіси веб-аналітики дозволяють одержати масу коштовної інформації й, в остаточному підсумку, значно підвищити ефективність Вашого сайту.

0 коммент.:

Дописати коментар